top of page

HISTORIE

DE

Over ijssalon Irene

 

Studio Irene was gevestigd aan de Kapelstraat op de hoek van de Kerkstraat, in de voormalige Nederlands Hervormde kerk. De eerste steen van het gebouw werd gelegd in september 1828, en in 1830 werd de kerk in gebruik genomen. Na de opening van de veel grotere Vredekerk in 1914 werd de kerk buiten gebruik gesteld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt als Protestants Militair Tehuis voor de gemobiliseerde soldaten. Daarna werd het verkocht en gebruikt als handelspand. 

De studio dankt de naam aan textiel- en manufacturenhandel “Irene” die voordat Philips Eindhoven het gebouw huurde, in het voormalige kerkgebouw was gevestigd.

 

Begin 1951 werd het pand door Philips ingericht als televisiestudio, De NTS mocht er als zendgemachtigde gebruik van maken. De kerktoren werd verhoogd met 6 meter om er straalzenders in te kunnen plaatsen die nodig waren voor de verbinding met de zender Lopik. Met een vloeroppervlak van ongeveer 100 vierkante meter was de studioruimte zeer beperkt. Later is er nog een kleine uitbouw gemaakt zodat er iets meer ruimte was voor decors. Vanuit Studio Irene werd op 2 oktober 1951 om 20.15 uur het allereerste landelijke televisieprogramma uitgezonden. 

De studio en het personeel werd na de experimentele periode van ruim 2 jaar in januari 1954 overgenomen door de NTS. 

Studio Irene werd op 6 april 1955 getroffen door een grote brand. Bij een decorchangement was een kwiklamp blijven hangen en daar was een gordijn tegenaan gekomen dat vervolgens vlam vatte. Na de brand werd de studio drastisch verbouwd en na een half jaar weer in gebruik genomen. Na het herstel werd het gebouw nog tot oktober 1967 als studio gebruikt, hoewel intussen ook de veel grotere Studio Vitus en Concordia in gebruik waren genomen, eveneens in Bussum.

 

Na de grote brand in Studio Vitus in 1971 verhuisden de studioactiviteiten definitief naar Hilversum, waar het Omroepkwartier sinds 1967 nieuwe en moderne studioaccommodaties bood. 

Studio Irene was in latere jaren in gebruik als opslag. Het gebouw werd in 1992 gesloopt om plaats te maken voor een filiaal van de ING Bank.

 

 

kerk.jpg
bottom of page